<p><strong>Správne prestrený jedálny st<em>ô</em>l je základom stolovania.</strong> U stolu sa schádzame s rodinou každý deň. Možno práve večera, kde sa stretávame všetci pokope, aby sme sa dobre najedli a povedali si, aký bol deň v práci a v škole. Prestierajte správne, skrátka tak, aby jedlo bolo chutnejšie a mali ste z toho i radosť.</p>
<p><strong>Jedna farba</strong></p> <p>Keď prestierate jedálny st<em>ô</em>l, myslite na to, že doplnky a dekorácie, ktoré použijete, by mali ladiť s interiérom - vašou jedálňou či kuchyňou. Začnime obrusom, klasikou je jednoduchý biely obrus. M<em>ô</em>žete sa tak rozvášniť a voliť <a title="Dizajnove prestieranie a servítky" href="/prestieranie-a-servitky" target="_blank">prestieranie a servítky</a>. <strong>Obrus starostlivo vyžehlite, mal by byť natoľko veľký, aby rovnomerne presahoval všetky strany stola.</strong> Doprostred stola sa pekne ponúka váza s kvetinou. Mali by ste myslieť na to, že kvetina by nemala niekoho obťažovať či už opadanými listami alebo silnou v<em>ôňou</em>. Kvetinu voľte tak, aby cez ňu bolo vidieť. Pokiaľ dávate radšej prednosť sviečkam, m<em>ô</em>žete využiť napríklad <a title="Všetky dizajnové stolné svietniky" href="/stolne-svietniky" target="_blank">stolné svietniky</a>.</p> <p><strong>Pozor na svoje miesta</strong></p> <p>Na jednotný štýl je d<em>ô</em>ležité myslieť i pri výbere príborov. <strong>Dbajte na to, že všetko musí byť úplne čisté. Preto majte vždy po ruke nejakú utierku, do ktorej m<em>ô</em>žete poprípade utrieť zašpinený príbor.</strong></p> <p><strong>Najprv prestrieme taniere, každý tanier poskladáme kúsok od okraja stolu, asi tak jeden palec.</strong> Plytký tanier ukládame ako prvý, pokiaľ máte na zozname i polievku, hlboký tanier ukladáme na ňho. Ak máte doma taniere so vzorom, položte ich tak, aby vzor bol vpravo. <strong>Príbory budeme skladať vedľa seba tak, ako ich budeme používať.</strong> Vidličku položíme doľava, pokiaľ dnes podávate i predkrm, položte pred ňu predkrmovú vidličku. Vpravo potom položíme n<em>ô</em>ž, čepeľ smeruje vždy k tanieru. Vedľa potom položíme lyžicu a v prípade predkrmu i predkrmový n<em>ô</em>ž. Na nejaký ten sladký dezert používáme dezertný príbor, ktorý sa skladá z menšej lyžičky a vidličky. Vždy ich umiestňujeme nad tanier, ostrie vidličky smeruje doprava, nad ňou do protismeru položíme lyžičku. Šalátová miska patrí doľava nad príbor.</p> <p>Konečne umiestnime poháre. Ukladáme ich do hornej pravej časti od taniera, stavia sa zošikma alebo do trojuholníka. <strong>Na každý nápoj máme iný pohár, stále myslíme na to, že pre každého hosťa m<em>ô</em>žeme mať až štyri poháre. </strong>Najčastejšie používame dve, na vodu a víno. Ak hodláte k nejakému pokrmu servírovať i pečivo, položte na st<em>ô</em>l ešte jeden tanier, ktorý umiestnite nad dezertný príbor. Na rovnaký tanier m<em>ô</em>žete tiež položiť i n<em>ô</em>ž na krájanie alebo na maslo.</p> <p>Veríme, že s takým <a title="Doplnky pre stolovanie" href="/doplnky-pre-stolovanie" target="_blank">stolovaním</a> doma urobíte dojem a zabodujete. Určite každý váš stravník ocení večer „desiatkou“!</p>Štítky: Bytové doplnky a dekorácie, Prestieranie na stôl, Stolovanie, Svietniky a sviečky, Servítky
Ďalšie články
Mohlo by vás zaujímať
Súvisiace produkty s článkom