Prestrite si stôl! Zn. správne

15. Augusta 2014 Kategória: Stolovanie, Svietniky

Správne prestrený jedálny stôl je základom stolovania. U stolu sa schádzame s rodinou každý deň. Možno práve večera, kde sa stretávame všetci pokope, aby sme sa dobre najedli a povedali si, aký bol deň v práci a v škole. Prestierajte správne, skrátka tak, aby jedlo bolo chutnejšie a mali ste z toho i radosť.

Jedna farba

Keď prestierate jedálny stôl, myslite na to, že doplnky a dekorácie, ktoré použijete, by mali ladiť s interiérom - vašou jedálňou či kuchyňou. Začnime obrusom, klasikou je jednoduchý biely obrus. Môžete sa tak rozvášniť a voliť prestieranie a servítky. Obrus starostlivo vyžehlite, mal by byť natoľko veľký, aby rovnomerne presahoval všetky strany stola. Doprostred stola sa pekne ponúka váza s kvetinou. Mali by ste myslieť na to, že kvetina by nemala niekoho obťažovať či už opadanými listami alebo silnou vôňou. Kvetinu voľte tak, aby cez ňu bolo vidieť. Pokiaľ dávate radšej prednosť sviečkam, môžete využiť napríklad stolné svietniky.

Pozor na svoje miesta

Na jednotný štýl je dôležité myslieť i pri výbere príborov. Dbajte na to, že všetko musí byť úplne čisté. Preto majte vždy po ruke nejakú utierku, do ktorej môžete poprípade utrieť zašpinený príbor.

Najprv prestrieme taniere, každý tanier poskladáme kúsok od okraja stolu, asi tak jeden palec. Plytký tanier ukládame ako prvý, pokiaľ máte na zozname i polievku, hlboký tanier ukladáme na ňho. Ak  máte doma taniere so vzorom, položte ich tak, aby vzor bol vpravo. Príbory budeme skladať vedľa seba tak, ako ich budeme používať. Vidličku položíme doľava, pokiaľ dnes podávate i predkrm, položte pred ňu predkrmovú vidličku. Vpravo potom položíme nôž, čepeľ smeruje vždy k tanieru. Vedľa potom položíme lyžicu a v prípade predkrmu i predkrmový nôž. Na nejaký ten sladký dezert používáme dezertný príbor, ktorý sa skladá z menšej lyžičky a vidličky. Vždy ich umiestňujeme nad tanier, ostrie vidličky smeruje doprava, nad ňou do protismeru položíme lyžičku. Šalátová miska patrí doľava nad príbor.

Konečne umiestnime poháre. Ukladáme ich do hornej pravej časti od taniera, stavia sa zošikma alebo do trojuholníka. Na každý nápoj máme iný pohár, stále myslíme na to, že pre každého hosťa môžeme mať až štyri poháre. Najčastejšie používame dve, na vodu a víno. Ak hodláte k nejakému pokrmu servírovať i pečivo, položte na stôl ešte jeden tanier, ktorý umiestnite nad dezertný príbor. Na rovnaký tanier môžete tiež položiť i nôž na krájanie alebo na maslo.

Veríme, že s takým stolovaním doma urobíte dojem a zabodujete. Určite každý váš stravník ocení večer „desiatkou“!

Štítky: Bytové doplnky a dekorácie, Prestieranie na stôl, Stolovanie, Svietniky a sviečky, Servítky

Mohlo by vás zaujímať

Stojan na šperky ako súčasť dekorácie

14. Januára 2013

Bezpečnost predovšetkým

20. Októbra 2014

Dekorácia, ktorá nezostarne

21. Júna 2013

Súvisiace produkty s článkom

Chcete ještě větší slevu?

Klára Vám poradí, jak ji získat!
Stačí jen vyplnit Váš email.
Na tento email Vám zašleme obchodní nabídky s individuálními akcemi a slevami.
Můžete se kdykoliv odhlásit.

Doprava zdarma platí pre každú objednávku. Stále.
Od žiarovky až po skriňu, všetko vám dovezieme za 0 Kč.

Nakupujte bez obáv.
Každý tovar môžete do mesiaca vrátiť!
Iba pre stálych zákazníkov (po skúšobnej dobe)

Najvýhodnejšie cenové ponuky bývajú rýchlo preč.
Od nás dostanete avízo ešte pred začiatkom akcie.

Vážíme si stálych zákazníkov. A myslíme na nich.
Chcete dostávať ponuky pre VIP klientelu?

Exkluzívny nákup iba pre členov DESIGN GENIUS.
Každý týždeň nové ponuky.

Prvých 30 dní služby je zdarma. Pre aktiváciu je nutné mať založený klientský účet na webe (zaregistrovať sa).
Službu je možné kedykoľvek zrušiť. Skúšobnú dobu nie je možné opakovať.

Už mám DesignGenius Nemám záujem Vyskúšať na 30 dní zdarma